Pages

14 Jun 2012

Šta je horarna astrologija?

Horarna astrologija daje odgovore na pitanja tumačenjem karte napravljene za trenutak rađanja pitanja. Sistem analize je krut, a pravila specifična i laka za pamćenje. Analiza je strogo ograničena granicama postavljenog pitanja. Na  početku je bila korišćena za predviđanje sudbine kralja i naroda. Danas tu granu zovemo mundana astrologija. Zapravo, mundana astrologija je uvek koristila horarne tehnike čiji se fokus pomerao sa pojedinca ka nebeskom događaju nad kojim niko nije imao nikakvu kontrolu. Oduvek nebeski događaji birani za mundana analizu su bili lunacije, eklipse, karte ekvinokcija i solsticija, konjunkcije Jupitera i Saturna, pojava kometa i kretanje  nekretnica u odnosu na zodijačku tačku nula stepeni Ovna. Iako su mundana karte uvek bile rađene za pojavu nekontrolisanog nebeskog događaja, njihova namena u pozadini je bila odgovor na pitanja koja su se duboko ticala svih ljudi u državi. "Hoćemo li pobediti u ratu?", "Da li će prinos biti dobar?", "Da li će se naše stado uvećati?", "Da li će nas napasti Varvari?", "Da li će kralj preživeti ili umreti?" Metode korišćene pri nalaženju odgovora na ova pitanja su u biti  horarne metode, samo što su prenesene na veću odrednicu. Ako pojedinac pita: "Da li će se moj otac oporaviti od bolesti?", fokus analize se grupiše oko istih faktora kao kada narod pita: "Da li će se kralju vratiti zdravlje?". Činjenica da pojedinac postavlja pitanje svesno i naglas, dok zabrinutost naroda može biti podsvesna i neizrečena nema nikakve veze sa događajem. Astrolog koristi iste signifikatore i iste horarne tehnike da odgovori na svako pitanje. Ustvari, njegov uspeh najviše će zavisiti od toga da čini samo to, na nepristrasan i najobjektivniji mogući način. Iskreno pitanje će izmamiti iskren odgovor iz karte koja je ispravno postavljena, bez obzira da li nam se odgovor sviđa. 

I evo poteškoća. Neuspeh većine horarnih i mundanih tumačenja je priželjkivanje. Kada klijent pita: "Da li će moj novi poslovni poduhvat uspeti?", psihološka pobuda iza pitanja je intenzivna želja da će uspeti i strah da neće. Na suptilne načine on prenosi ove emocije astrologu, koji može oklevati da mu saopšti naznake bankrota. Astrolog može započeti da traži načine da ublažiti udarac, što znači pretraživanje karte tražeći izlaze od predstojećeg bankrota. Intenzivna koncentracija upotrebljena za traženje izlaza rezultira menjanjem pitanja u umu astrologa a da on nije ni primetio da se ovo dogodilo. Pitanje je bilo: "Da li će moj poslovni poduhvat uspeti?", na koje je odgovor jasno "Ne". Kako astrolog traži izlaze, tako, pitanje u njegovom umu postaje: "Kako ovaj čovek može da izbegne propast?". Budući da klijent očajnički želi povoljan odgovor, a astrolog je suptilno promenio suštinu pitanja, skoro nesvesno i sa najboljim namerama, nijedan neće primetiti da odgovor važi za hipotetičko pitanje koje nikada nije ni bilo postavljeno. Tokom ovog procesa, faktori koji se odnose na stvarno pitanje i koji bi trebalo da se čvrsto drže u prvom planu svesti, skliznu u pozadinu gde mogu biti ugodno zanemareni. Sve dok klijent ne bankrotira, naravno. Ako bi umesto da ode astrologu, klijent otišao knjigovođi i on mu, računajući da su dva i dva pet, kaže da bi mogao da se izvuče iz duga, klijent bi pomislio za njega da je poludeo. Kada astrolog ili klijent pomeraju fokus pitanja, oboje vođeni priželjkivanjem, podsvesno prihvataju tvrdnju da su dva i dva pet. Rezultat ove dobroćudne prevare iznosi na videlo još jedno pravilo horarne astrologije: neiskreno pitanje dopušta neiskren odgovor. To jest, netačan odgovor. 


Prvo nepromenljivo pravilo horarne astrologije je: postaviti pitanje što je moguće jasnije. Ispod njega treba napisati tačno vreme postavljanja pitanja. Držite ovo uvek ispred sebe. I nikada ne menjajte ni jednu reč pitanja. Horarna karta se odnosi samo na pitanje postavljeno u tom trenutku. Ona neće dati odgovor bez obzira na to što pitanje nije bilo postavljeno. I neće dati nikakve informacije o propratnim problemima koji nemaju veze sa slučajem, iako ovi problemi u isto vreme mogu biti podjednako važni. Jedini način u vezi ovoga je postaviti drugo pitanje, na primer: "Postoji li bilo šta što ja mogu da učinim da bih izbegao ili sprečio bankrot?". Sledeće pitanje je poput prećutne pretpostavke da će bankrot proisteći iz dopuštanja da se stvari odvijaju na dosadašnji način. Glumljenjem promene statusa quo, događaji mogu biti usmereni u drugi pravac povoljniji za pitača. Budući da će drugo pitanje uvek biti postavljeno kasnije, ono će dati drugačiju kartu koja znači i novu perspektivu. Ali to mora biti drugačije pitanje, sa druge strane pak usko povezano sa prvim. Drugo nepromenljivo pravilo horarne astrologije je: nikada ne postavljati isto pitanje dva puta u istom skupu okolnosti u nadi da će se dobiti drugačiji odgovor. Karta napravljena kada je pitanje po prvi put postavljeno daje najtačniji odgovor. Svi pokušaji da se ovo promeni izradom više karti za različita vremena samo rezultiraju zbrkom i neiskrenošću. 


U horarnoj astrologiji postoje četiri uslova nazvanih "konsideracije pre tumačenja". Ako je karta postavljena u vreme kada je bilo koji od ovih uslova ispunjen, ona ne može biti tumačena. Ovo često podstiče klijenta ili studenta da postavi isto pitanje ponovo kasnije ili neki drugi dan, nadajući se boljoj sreći. Jedna od najčudnijih stvari u horarnoj astrologiji je ta, da koliko god često on pokušavao dobiće kartu sa konsideracijama pre tumačenja ili jednom koja iz nekih drugih razloga neće dopustiti odgovor. Ovo je jasno upozorenje protiv praktikovanja ponovnog postavljanja istog pitanja i ono dolazi u sklopu horarne discipline same po sebi. Kao što oglušavanje o zakone aritmetike nikada neće poravnati stečajna knjiženja, tako i oglušavanje o zakone horarne astrologije nikada neće dati koristan odgovor na bilo koje pitanje.